«Vi drømte om Amerika», snakkesang Odd Børretzen, og det har vi vel nesten alle. Enten det dreier seg om den klassiske roadtripen langs Route 66, storbyen over alle storbyer New York, Beach Boys’ California, musikalsk valfart til Sun Studios, storslått natur i Grand Canyon… USA er så stort og mangfoldig – og sentralt i vestlig kultur – at alle kan drømme seg bort.
Fakta USA
En rekke indianerstammer levde i området som i dag er USA, før den europeiske koloniseringen. Den europeiske erobringen begynte på 1500-tallet, med England, Spania og Frankrike som de mest aktive landene. Etter hvert ble England, senere Storbritannia, den sterkeste kolonimakten.
I 1776 erklærte USA seg som et selvstendig land, som reaksjon på tollavgifter og skatter. USA besto da av 13 stater langs østkysten. Det neste drøye hundreåret ble preget av ekspansjon vestover på bekostning av indianerne. I 1848 måtte Mexico avstå Texas, California og New Mexico, mens Oregon formelt ble opptatt som delstat i 1859.
Samtidig skjedde en rask industrialisering av statene i nord, mens sørstatene fortsatt var preget av jordbruk med slaver som arbeidskraft. I 1861-65 førte dette til borgerkrig, der en nordlig union av stater beseiret en løsrivelse fra 11 sørlige stater, som nektet å forby slaveri.
Selv om slaveriet ble forbudt var sørstatene preget av raseskille – med blant annet separate skoler og egen inngang på bussen – helt til 1950-tallet.
Etter borgerkrigen fortsatte USAs økonomi å vokse raskt, samtidig med at landets utenrikspolitikk ble mer imperialistisk – og at innvandring fra Europa (deriblant Norge) gjorde at folketallet økte raskt.
Etter hvert førte dette til sammen til at USA var en stormakt, og en av verdens to supermakter da verden gikk inn i den kalde krigen etter andre verdenskrig.
USA er så stort at du innad i landet finner det meste av ulike klimaer, fra Death Valley som med 39 grader i juli er et av verdens varmeste områder, til Alaska med polart tundraklima. Sør i landet – fra California til Florida – er det nokså varmt året rundt. I Florida og langs Mexicogulfen kan det komme orkaner om sommeren og høsten, som også er regntid.
Lenger nord er det mer markerte årstider. Både nord på østkysten og i enda større grad på Prærien og rundt de store sjøene blir det gjerne svært varmt om sommeren og kaldt om vinteren. I Alaska kan temperaturen synke helt til -60 om vinteren, mens Hawaii har behagelig varme året rundt.
Beste tid
Hva som er beste tid å reise til USA, avhenger helt av hvor i landet du skal. Langs østkysten er vår (mai-juni) og høst (september-oktober) best. Om sommeren kan det bli ubehagelig varmt og fuktig. Det samme gjelder Midtvesten, der sommeren kan være nådeløst varm og vinteren like bitende kald. På vestkysten er sommeren best, fra april til oktober i California, og mer sentrert rundt sommeren i det kaldere nord. I Florida er været best om vinteren. Vinteren er selvfølgelig også best hvis du skal stå på ski i f.eks. Aspen.Valuta: Amerikansk dollar (USD)
Helt siden T-Ford har USA vært privatbilismens hjemland, og det er det fortsatt. Dette er det klassisk roadtrip-landet – og strengt tatt er kollektivtilbudet dårlig utbygd i forhold til folketallet. De fleste bilutleieselskaper lar deg returnere bilen i en annen by enn den du hentet den – men du må være forberedt på å betale ekstra for dette. Den såkalte drop off fee-en avhenger av avstanden mellom utleie- og innleveringsstasjonen. Det er ofte billigst å ordne med leiebil før du drar fra Norge. Husk aldersgrensene! Og ta med mynter til bompenger!
De enorme avstandene i USA gjør også at innenriksfly ofte er eneste løsning, i det minste på en kortere ferie. De største selskapene er American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines og Southwest Airlines, men det fins også en rekke mindre flyselskaper. Bruk en søkemotor for å finne beste avganger og pris.
Du kan også komme deg rundt med offentlig transport. I så fall er buss det mest nyttige transportmidlet. Greyhound og Trailwayskjører langruter over (nesten) hele landet, Megabus kjører i nordøst og Boltbus i nordøst og langs vestkysten. Tog er gjerne dyrere, men kan være et alternativ. Sjekk Amtrak for ruter og priser.
En rekke direkteruter har gjort det enklere å billigere å fly til USA enn noen gang tidligere. Aller flest har Norwegian, som flyr direkte til Fort Lauderdale, Orlando, New York, Oakland/San Francisco og Los Angeles fra Gardermoen, og til New York fra Bergen. Merk at ekstra gebyrer for mat og drikke om bord, innsjekket bagasje og eventuelt setevalg kommer i tillegg, du får alle tre for kr 1000 t/r. SAS flyr t/r Oslo-New York og Stavanger-Houston, sistnevnte rute har imidlertid kun businessklasse. United Airlines flyr Oslo-New York.
En rekke selskaper har enten spesialisert seg på USA eller tilbyr ulike pakketurer og rundreiser i det store landet. Blant disse er USA-spesialisten, Amerikabussen, Normann-Reiser, USAtours, Explorify,Joyrides og Albatros. Også Ving tilbyr ulike pakkeløsninger, enten du vil reise rundt eller tilbringe hele ferien på ett sted.
Visum er ikke nødvendig for turistreise på inntil tre måneder. Det er imidlertid obligatorisk fylle ut en elektronisk søknad, ESTA. Søknaden må fylles ut senest 72 timer før avreise.