sverige

Fakta Sverige

Sveriges første historisk belagte konge var Erik Seiersæl (død ca. 995) men først i 1275 fikk hele Sveariket en felles monark, Magnus Ladulås. Fra 1397 var Sverige i union med Danmark og Norge, den såkalte Kalmarunionen. Sverige, ved Gustav Vasa brøt ut av unionen i 1523, og siden da har Sverige vært et selvstendig rike. Landets storhetstid fulgte i det 17. århundre, da det i en periode var en av Europas stormakter med besittelser av sør- og østsiden av Østersjøen. Norge-Danmark måtte gi slipp på både Bohuslän, Jämtland og Härjedalen, Halland og Skåne i denne perioden. Den store nordiske krig fra 1700-21 innebar slutten på storhetstiden. I 1809 tapte landet Finland etter en krig mot Russland. Etter en kort krig mot Norge sommeren 1814, med et resultat som bør være godt kjent for nordmenn, har landet vært fredelig. Det holdt seg utenfor både første og andre verdenskrig, og har også hatt en nøytralitetspolitikk – blant annet uten medlemskap i NATO. I etterkrigstiden skapte landet en velutviklet velferdsstat under visjonen om Det svenska folkhemmet. Landet ble medlem av EU i 1995 men har ikke innført euro.
Naturlig nok ligner klimaet i Sverige på det norske. Som i Norge varierer det fra nord til sør, og øst til vest. I nord er vintrene kalde og snørike, mens somrene kan være varme. I den sørlige delen av Sverige er klimaet mildere året rundt. Om vinteren er det svært lite om noe snø i Bohuslän og sørover samt i traktene rundt Stockholm – skidestinasjonene i Sverige ligger derfor nokså nær norgesgrensa.

Beste tid

Dette er som i Norge. Sommeren har det beste og varmeste været, både vår og høst har sin sjarm, mens vinteren er bra for ski og nordlys i de delene av landet hvor dette er aktuelt.
Valuta: Svensk krone (SEK)
Hvis du har egen bil er det enkelt. Veinettet i Sverige er stort sett bedre enn i Norge, men spesielt nær norskegrensen og nordover er det langt mellom byene. Også de svenske jernbanen er populær, ved å bruke lavpriskalenderen til Statens Järnvägar kan du få svært billige billetter. For innenriksfly har både SAS, Norwegian, Malmö Aviation og NextJet.
For de fleste nordmenn er Sverige deres nærmeste ferieland, og for svært mange er bil det naturlige valget av transportmiddel. Fra Østlandet leder E6, E18 og E16 alle inn til «Söta bror». Hovedveien fra Trøndelag er E14, mens du lenger nord har E12 fra Mo i Rana, riksvei 77/95 fra Saltfjellet, E10 fra Narvik og E8 i Skibotn. Også med tog er det flere forbindelser: Kongsvingerbanen fra Oslo fortsetter til Stockholm, Østfoldbanen sørover mot Göteborg, Meråkerbanen fører fra Trondheim til Östersund og Ofotbanen fra Narvik til Luleå. Spesielt til Stockholm og andre steder i Øst-Sverige er også fly aktuelt. Det går direktefly til Stockholm fra Gardermoen, Stavanger, Bergen og Trondheim, til Göteborg fra Gardermoen, Stavanger og Bergen, til Visby på Gotland fra Gardermoen, og til Luleå fra Tromsø med SAS, Norwegian, Widerøe, Finnair og British Midland Regional. Til Malmö og Skåne reiser mange om København, det går tog fra Kastrup til Malmö hvert 20. minutt.
Sverige er naturlig nok ikke det store markedet for norske turoperatører, men blant annet Tide Reiser, Finn Carlsen Turistbusser og Dag Aasbø Travel.
Ikke nødvendig

Alle reportasjer fra Sverige

Loading...