island

Midt ute i Atlanteren, på en øy som har steget opp av havet som følge av vulkanutbrudd (og dermed hverken har tilhørt det amerikanske eller det europeiske kontinentet) – det er ikke rart at Island er noe for seg selv. Her finner du varme kilder og skyer av svoveldamp som stiger opp fra bakken, en rekke aktive vulkaner (blant annet Eyjafjallajökull som ble verdensberømt da den stoppet flytrafikken i 2010), lavafelt og isbreer. Og ikke minst mil på mil med episk ødemark.

Fakta Island

Island er bare 16-17 millioner år gammelt, og et resultat av vulkanutbrudd langs Den midt-atlantiske ryggen. Øya var derfor ubebodd lenge – polarrev er faktisk det eneste landpattedyret som har funnet veien hit på naturlig måte (over isen). Man tror at irske munker bosatte seg her i det 7. århundre, men landets historie begynner først for alvor i 874. Da ble nordmannen Ingólfur Arnarson øyas første permanente bosetter, etter hvert ved den rykende viken Reykjavik. Dette startet den såkalte landnåmstiden, en periode frem til 930 da strid i Norge gjorde at mange flyttet vestover over havet. I 930 var mesteparten av landet allerede blitt krevd, og landnåmstiden tok slutt. Samme år ble verdens eldste parlament, Alltinget etablert. I 1262 første borgerkriger til at islendingene henvendte seg til den norske kongen og fikk ham som overherre med skatterett. Med Kalmarunionen fra 1397 ble Island en del av Danmark – en union landet først kom ut av da det erklærte seg selvstendig i 1944. Andre verdenskrig var viktig for Island også på andre måter. Pga. beliggenheten var øya viktig for de allierte, og mange sier at krigen har æren for at Island ble forvandlet fra et fattig og gammeldags jordbrukssamfunn. Senere ga Marshall-hjelpen og den amerikanske basen på Keflavik økonomisk vekst – ingen land fikk mer Marshall-penger pr. innbygger enn Island. I dag – etter finanssammenbruddet i 2008-2011 – er fiske og turisme landets to største inntektskilder.
Som en islandsk turist-t-skjorte sier det: «Velkommen til Island. Hvis du ikke liker været, så vent i fem minutter». På Island skifter været stadig. Derfor må du pakke mye forskjellig, bare ikke paraply. Den vil garantert bli ødelagt av vinden. Generelt er det mye vind og nedbør året rundt. Rundt Reykjavik er temperaturen nokså jevn, med milde og snøfattige vintre og moderate temperaturer sommerstid. I nord og øst er det derimot ekstreme snømengder – her kan veiene være stengt i flere dager, og du kan ha brøytekanter til langt uti juni.

Beste tid

Juni til august har mildt vær (men du bør pakke med klær til å holde deg varm selv i sur vind) og lyse sommernetter. Dette er beste tid for fotturer. Mai og september er også gode alternativer, med færre turister (men fare for snø i innlandet – i mai vil det være snø). Vinterstid er området rundt Reykjavik tross alt mildt i forhold til i Norge. Ellers i landet kan du oppleve et vakkert vintereventyr. Men helst bør du alliere deg med et firma som tilbyr guidede turer med såkalte superjeeper. Og hvis du har lyst til å gå på ski: Husk at turisthyttene stenger og at det blåser mye på Island. Vinterstid betyr det snøstorm…
Valuta: Islandske kroner (ISK). Det er lett å finne minibanker, og de aller fleste steder kan du betale med kort.
Island er et typisk leiebilland, med gode og lite trafikkerte hovedveier der du må passe godt på for å holde fartsgrensen på 90. Merk imidlertid at vanlige passasjerbiler ikke har lov til å kjøre inn i høylandet – altså langs fjellveiene med F-nummer. Også med firehjulstrekk bør du passe på: Ingen bilforsikringer gjelder ved passering av elver, og det er slettes ikke bro overalt. Sjekk kartet nøye, og innhent råd. Et motorhavari i en elv kan fort tvinge deg til å refinansiere huslånet. For lengre strekninger, f.eks fra Reykjavik til Akureyri eller Egilsstadðr, er innenriksfly aktuelt. Om vinteren kan fly være eneste måte å reise på, pga. vinterstengte veier. Flere selskaper kjører også bussruter. De største er Sterna og Reykjavik Excursions. Hvis du bare skal til Reykjavik fra Keflavik, kjører sistnevnte samt Iceland Excursions flybuss helt frem til hotellet (mot et lite påslag i prisen). De mange guidede bussturene gjør også at dette kan være et godt alternativ til leiebil.
Icelandair, Norwegian og SAS flyr alle direkte til Reykjavik fra Norge. Flyturen tar ca. 2,5 time, og konkurransen gjør at du kan finne billige biletter. Icelandair tilbyr også stopover i Reykjavik i inntil en uke på sine transatlantiske flyvninger uten tillegg i prisen. I tillegg seiler Smyril Line ferge fra Hirtshals til Seyðisfjördur på østkysten (innom Tórshavn på Færøyene) én gang i uka, en seilas på 62 timer(!)
De norske selskapene Islandspesialisten Landsyn og Din Islandsreise tilbyr pakkeløsninger på turer til Island. Landet har også en rekke seriøse og velrennomerte turoperatører som Saga Travel og Nordic Visitor.
Nordmenn trenger ikke visum for å reise til Island. Du trenger ikke engang pass – med mindre enten flyselskapet eller bilutleiefirmaet krever det. Ta med for sikkerhets skyld.

Vaksiner

Du trenger ingen ekstra vaksiner for å reise til Island. Og du kan drikke vann rett fra springen overalt. Islendinger synes faktisk det er svært rart hvis du skulle kjøpe vann.

Alle reportasjer fra Island

Loading...