Ikke bare er Jordan en fredelig plett midt i turbulente Midtøsten. Landet har også rik historie og fantastiske severdigheter som Petra, Wadi Rum og Dødehavet. Med andre ord: Et eldorado for reiselystne!
Fakta Jordan
For de aller fleste vil Jordans historie være synonymt med beretningene fra Bibelen, samt de imponerende nabateiske ruinene i Petra og de gresk-romerske i Jerash. Det har imidlertid vært menneskelig aktivitet i området helt siden 90.000 år før Kristus. Området på vestbredden av Jordanelva var i bibelsk tid et kjerneområde for oldtidens Israel. I år 106 e.Kr ble det underlagt Romerriket og senere Bysants, før muslimene overtok herredømmet på 600-tallet.
Fra 1516 til 1918 var dagens Jordan en del av det ottomanske riket. Deretter fulgte noen år under britisk kontroll før dagens kongedømme ble etablert i 1946. Dagens kong Abdullah II tok over for sin far i 1999. Han er gift med dronning Rania av Jordan, og er populær blant folket. Landet har klart å holde seg utenfor stridighetene i Midtøsten, og fortoner seg som en fredelig plett i en ellers turbulent region.
Nordvest i landet er det middelhavsklima, resten av Jordan har ørkenklima. Wadi Rum og Petra ligger godt over 1000 meters høyde og her er det kjølig, helt ned i frysepunktet i ørkenen og 5-6 grader i Petra, om vinteren og når vinden blåser surt. A Aqaba kan det bli opptil 50 grader om sommeren, for det ligger på havnivå og inneklemt mellom fjell som radierer varmen.
Beste tid
Våren er regnet som beste tid å reise til Jordan. Det vil si mellom mars og mai. Da er landet på sitt grønneste, og sommerens hete har ennå ikke satt seg. I mars kan det være en regnværsdag eller to – kjedelig hvis det er akkurat den dagen du har satt av til Petra eller Wadi Rum. Men sjansen er tross alt liten, Jordan er et svært tørt land!Valuta: Jordansk dinar (JOD)
Det er trygt og enkelt å reise rundt i Jordan, og landet er så lite at man kan kjøre fra nord til sør på 6-7 timer. Dog er alle skiltene på arabisk, og utenfor hovedveiene er det plutselig ikke så lett å finne frem lenger. Derfor kan det være en ide å leie bil med sjåfør. Vanlig leiebil får du gjennom Avis, Hertz og de store bilutleieselskapene, eller prøv et mindre selskap som Economybookings (www.economybookings.com). Pris for medium bil en uke ca. kr 1500 pluss forsikringer.
Billigste måte å reise rundt i Jordan, er med buss. Det går busser til de fleste severdighetene i landet, også f.eks Wadi Rum. Men merk deg at bussene ofte går tidlig, og at det gjerne er svært få eller ingen avganger på fredager.
Det går ingen direkte rutefly fra Norge til Jordan, så enkleste reisemåte er gjerne charter med Apollo fra Oslo til Aqaba. Pris en uke med enkleste hotell fra rundt kr 4000. Disse flyene er imidlertid ikke lagt ut, så det er usikkert om selskapet vil videreføre reisemålet. Med rutefly bør du bruke en flysøkemotor for å finne beste kombinasjon av pris og reisetid. Flest fly og lavest priser er til hovedstaden Amman, hvor du kan få t/r-billetter fra Oslo fra ca. kr 3600.
Apollo har siden 2008 hatt charterturer til Aqaba, men reisemålet er foreløpig ikke satt opp på programmet deres for 2016. Det er derfor usikkert hvorvidt Jordan-turene blir videreført. Det fins imidlertid en rekke selskaper som tilbyr guidede rundturer i det historierike landet. Blant disse er Escape, Jomfrureiser, Global Reiser, Albatros,TEMA og Eastern.
Nordmenn trenger visum for opphold i Jordan. Det fås kjøpt ved ankomst på flyplassene eller andre grenseoverganger, unntatt King Hussein Bridge mot Vestbredden. Koster 40 JOD. Visum har vært inkludert på charterturer til landet.